Het belang van goede voeding

health

Gezonde voeding - Het belang van voeding

Een gezonde voeding is een evenwichtige voeding die de juiste balans van voedingsstoffen voor het menselijk lichaam bevat. Een gezonde voeding voorziet het lichaam van vitale voedingsstoffen: koolhydraten, mineralen, vitaminen en eiwitten. Een gezonde voeding kan bestaan uit groenten, fruit, volle granen, eiwitrijke voedingsmiddelen, noten, oliën, zuivelproducten en vetarme zuivelproducten. Daarnaast zijn er bepaalde voedingsstoffen die alleen in bepaalde soorten voedsel voorkomen, waaronder aminozuren (zoals cysteïne), niet-essentiële vetten (zoals transvet), vitamine E, zink, fosfor, kalium, en cholesterol. Het soort dieet dat iemand volgt, is van invloed op zijn gezondheid en levensduur.

Er is echter een groot verschil tussen gezonde en slechte diëten, want een gezond dieet bevordert een lange levensduur, terwijl een ongezond dieet de neiging heeft de levensduur te verkorten. Eén manier om voor goede voeding te zorgen is door veel vers fruit en groenten te eten. Het eten van fruit en groenten voorziet het lichaam van veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden en de gezondheid bevorderen. Verse groenten en fruit zijn ook gemakkelijk te verteren, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op een dagelijks dieet.

Een ander onderdeel van een gezond dieet is het kiezen van gezonde voedingsmiddelen die weinig calorieën en vet bevatten. Studies tonen aan dat een vetrijk dieet het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Het eten van voedingsmiddelen met weinig calorieën en vet kan mensen helpen gewicht te verliezen en het eraf te houden. Magere yoghurt is een goed voorbeeld van een vetarm voedingsmiddel, omdat het minder dan 1 gram vet per portie bevat, waardoor het een uitstekende aanvulling is op een gezond dieet. Andere voorbeelden van vetarm voedsel zijn mager vlees (zoals gevogelte of vis), kwark, vetarm broodbeleg (zoals magere Mayo), en vetarm ijs.

Contact