Gezonde voeding - Wat zijn goede alternatieven?

health

Gezonde voeding - Wat zijn goede alternatieven?

gezonde voeding

De term "gezond" kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. Over het algemeen wordt er echter een dieet mee bedoeld dat de nodige voedingsstoffen voor een goede gezondheid levert - voldoende vocht, voldoende macronutriënten (koolhydraten), voldoende eiwitten en voldoende energie. Een goed dieet geeft het lichaam ook de juiste hoeveelheid voedingsstoffen: voldoende vitaminen, mineralen en vezels. Het is de balans van deze voedingsstoffen in de juiste verhoudingen die een gezond lichaam produceert. Opgemerkt moet worden dat gezonde voedingsmiddelen op zichzelf niet per se gezonde voedingsmiddelen zijn; daarom is het belangrijk ze op de juiste manier te kiezen om er baat bij te hebben.

De meeste gezonde voedingsmiddelen zijn caloriearme voedingsmiddelen. Dit zijn voedingsmiddelen die minder calorieën bevatten, maar een grotere voedingswaarde hebben. Volkoren bijvoorbeeld bevat weinig vet en is rijk aan vezels; het bevat ook weinig calorieën, waardoor het een zeer goed alternatief is voor een caloriearm dieet. Weinig calorieën betekent niet per definitie slecht. Veel caloriearme keuzes bevatten veel lege calorieën en nog meer toegevoegde suikers en transvetten, wat schadelijk kan zijn voor de algehele gezondheid.

Want volkoren- en volkorenbrood, pasta, granen, aardappelen, fruit en groenten dragen misschien niet significant bij aan uw totale calorieën, maar het zijn nog steeds voedingsmiddelen die u zou moeten eten en die u veel essentiële voedingsstoffen bieden. Door gezond te eten, met inbegrip van gezonde koolhydraten zoals volle granen, groenten, fruit en bonen, evenals gezonde vetten en eiwitten zoals vis, kip, eieren en mager vlees, houdt u uw gewicht onder controle en voorkomt u veel gezondheidsproblemen. Met een evenwichtig dieet kunt u diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, osteoporose, de ziekte van Alzheimer, kanker en andere ernstige ziekten voorkomen. Als u denkt dat u niet gezond eet, of u hebt het gevoel dat u een tekort aan gezonde voedingsmiddelen zou kunnen hebben, praat dan met uw arts.

Contact