Gezonde voeding

health

Gezonde voeding

Een gezonde voeding is een eetplan dat de totale gezondheid helpt in stand te houden of te verbeteren. Een gezonde voeding voorziet het menselijk lichaam van essentiële voedingsstoffen: macronutriënten, vocht, voedingsstoffen en voldoende voedingsenergie. Het moet aan de behoeften van het menselijk lichaam kunnen voldoen en het volgende leveren: koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, kalium, natrium en aminozuren. Het is de verantwoordelijkheid van de dieëter om het lichaam te voorzien van de stoffen die het nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Een dieet moet evenwichtig zijn en rijk aan voedingsstoffen, niet te rijk aan één bepaalde stof of soort voedsel. Een gezond dieet moet voldoende calorieën leveren, maar niet zoveel dat het dieet leidt tot overmatige gewichtstoename, of dat het schadelijk wordt voor het lichaam.

dieet

Om aan een gezond dieet te voldoen, moet het voornamelijk bestaan uit groenten, fruit, en volle granen. Deze voedingsmiddelen bevatten alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om normaal te functioneren en gezond te blijven. Groenten en fruit zijn bijvoorbeeld rijke bronnen van vitaminen en mineralen, die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Volle granen daarentegen zijn ook goede bronnen van mineralen, vezels, vitaminen, koolhydraten en eiwitten.

Een belangrijk aspect van een gezonde voeding is de hoeveelheid zout die wordt geconsumeerd. Te veel zout kan een hoge bloeddruk veroorzaken, die in verband wordt gebracht met een aantal ernstige gezondheidsproblemen. Daarom moet een dieet zoutarm zijn, vooral in het typische Amerikaanse dieet, dat bestaat uit veel bewerkte voedingsmiddelen, die vaak conserveringsmiddelen, kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen en andere additieven bevatten die kunnen bijdragen aan een hoge bloeddruk. Enkele voorbeelden van conserveringsmiddelen in bewerkte voedingsmiddelen zijn mononatriumglutamaat (MSG), sacharose, gehydrogeneerde oliën, en synthetische smaakstoffen. Als u te veel zout consumeert, kunt u medische hulp krijgen van uw arts, die u een zoutarm dieet kan voorschrijven.

Contact